“KuirFest herkesin festivali”

Duyuru Listesine Geri Dön


8. Pembe Hayat Kuirfest'in Boysan’ın Evi’nde gerçekleşen kapanış töreninin ardından Festival’in etkinlik koordinatörü Şirvan, KaosGL.org’un sorularını yanıtladı.

“8. Pembe Hayat KuirFest, 25 - 27 Ocak tarihlerinde, İstanbul’dan belgeseller, kısalar -  uzunlar, kült filmler, queer diziler, panel, söyleşi, toplantı, konser ve performanslarla rüzgâr gibi geçti.


27 Ocak Pazar akşamı Boysan’ın Evi’nde gerçekleşen kapanış törenin ardından Festival’in etkinlik koordinatörü Şirvan’a KuirFest 2019’un nasıl geçtiğini sorduk.
Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlikleri yasağı nedeniyle Festival’i İstanbul’a taşımak zorunda kaldıklarını hatırlatan Şirvan şunları söyledi:



“8. Pembe Hayat KuirFest'in İstanbul ayağını bitirdik. Aslında gelmeden önce büyük tedirginlikler yaşamıştık nasıl geçeceğine dair, bir yandan da büyük bir kırgınlık vardı. Ankara'dan doğan festivali Ankara'dan, yasaklardan kaçırmak zorunda kalmıştık sonuçta. Ancak gördüğümüz şey, insanların bizleri kucaklamasıydı. Biz festivali yüzlerce insanla yapmışız. KuirFest herkesin festivali, bunu gördük. Bir arada olmak bizlere o kadar iyi geldi ki, Denizli ve Mersin'in ardından dokuzuncu seneye hazırlanmak için sabırsızlanıyoruz. Kaos GL'ye de festivalimize gelemese de medyada destek sunduğu için teşekkür ederiz.”
 

Neler yaşandı?

KuirFest’te bu yıl, “Kuir Performans: Şansın ne? Çatışman ne? Dönüşümün Nereden Nereye?” isimli toplantıda sanatçıların kişisel tarihlerinde ve bu tarihin politik, ekonomik ve sosyo-kültürel olan ilişkisinde şans, çatışma ve dönüşümü ele alındı.
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde tekstilde çalışan lubunyalar anlattı. “Kuir Mensucat A.Ş.: Tekstilde Çalışan Lubunyalar Anlatıyor” etkinliğinde emek yoğun bir sektörde işçi olmak LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılıkla birlikte ele alındı.
KuirFest Gizem Aksu’yı ağırladı. Sanatçı Gizem Aksu bu atölyede; bedenin, hareketin ve algının kuir inşasına yönelik performatif önermeler denedi.

Festivalde nefret dili de konuşuldu “NEFRET.DLL BULUNAMADI!” panelinde nefret suçu ve söylemi Kanada, Türkiye ve Yunanistan örnekleriyle ele alındı.
Moderasyonunu Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin hukuk danışmanı avukat Emrah Şahin’in üstlendiği etkinlikte, Kuir Belgeseller’den “Sevgiler, Scott” filminin baş kahramanı Scott Jones, avukat Eren Keskin, Türkiye’nin bilinen açık kimlikli ilk avukat adayı Efruz Kaya ve 20 yıldır Atina’da kuir ve feminist grupların içinde yer almış aktivist Anna Apostotelli anlattı.
Festivalin bir diğer paneli “X: Ulusötesi İnterseks Aktivizmi” oldu. Panelde dünyadan örnekler ve deneyimler üzerinden interseks aktivizmini tartıştı.

“Gece, Melek ve Bizim Lubunlar” söyleşisinde ise “Gece, Melek ve Bizim Çocuklar” filminin senaristi Yıldırım Türker ve filmdeki “Melek” karakterine hayat veren Deniz Türkali bulundu. Moderasyonunu Esma Akyel’in üstlendiği söyleşide Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair filmi Çekil(e)meyen Sahneler”i anlatmak üzere  Metin Akdemir de katıldı.
Festivalde “Çocuksuzluğa Dair/Concerning Childfreeness” isimli forumda Kuir Belgeseller seçkisinde yer alan, “Lunadigas veya Çocuksuz Kadınlara Dair” filminin gösteriminin ardından gerçekleşti. Forumda filmden yola çıkılarak çocuk sahibi olmayan, olamayan ve olmak istemeyen kadınların deneyimlerini paylaştı.
KuirFest bu yıl odaklandığı “kuir festivaller programlarını nasıl oluşturuyor” sorusuna ise “Kürmasyon: Kuir Programcılar Anlatıyor” sohbetinde yanıtlar verdi. Moderasyonunu Esra Özban’ın üstlendiği sohbette Ricke Mericke (Queer Lisboa), Theresa Heath-Ellul (Wotever DIY Film Festivali), Muffin Hix (Fringe! Kuir Sanatlar Festivali) ve Andrea Coloma (Mix Copenhagen) katıldı.
KuirFest’in son etkinliği “Kuir Sinemacılar Toplaşıyor” oldu. “Türkiye’den Kuir Kısalar” seçkisinde yer alan filmlerin yönetmenlerinin ve ekiplerinin yanı sıra forumda Türkiye’de kuir sinema üreten sinemacılar bir araya geldi.”


KaosGL.org